Sinds begin dit jaar kon je bij aannemersbedrijf Mathieu Gijbels in Opglabbeek elke dinsdagvoormiddag Andrea en Femke tegenkomen, twee jongedames uit het Buitengewoon Secundair Onderwijs die stage liepen in het bedrijf. Na een succesvolle 14 weken namen ze vorige week afscheid van het bedrijf, de collega’s en vooral hun stagebegeleiders. Een afscheid dat bij alle partijen een krop in de keel bracht.

Dankzij het Gentse LetsCo initiatief van Konekt krijgen volwassenen met een verstandelijke beperking de kans om mee te draaien in een bedrijf. Konekt organiseert hiervoor praktijkgerichte opleidingen om deze jongeren klaar te stomen voor de beroepservaring. Dankzij de steun van Mathieu Gijbels, kreeg het Gentse initiatief voor het eerst voet aan de grond in Limburg.

De eerste stageplekken waren weggelegd voor Femke en Andrea. Andrea uit Zonhoven draaide 14 weken mee bij de administratie. Daar werd ze begeleid door afdelingshoofd Lisette Van Gaal: “Eigenlijk was het een inspanning van het hele team. Elk van ons nam Andrea onder haar vleugels. Toegegeven, er kruipt wel wat tijd en energie in omdat ze strikte begeleiding nodig heeft maar je merkt dat ze trots haalde uit haar werk hier en dat ze steeds met de glimlach kwam opdagen.”

Mathieu Gijbels afscheid LetsCo stagiaires Andrea en team Administratie
Geen
Mathieu Gijbels afscheids LetsCo stagiaires Femke en magazijnploeg
Geen

Even enthousiaste klanken klinken er vanuit het magazijn van Mathieu Gijbels waar Femke uit Heusden-Zolder 14 weken stage liep en hielp met allerlei klusjes, gaande van materiaalrekken aanvullen, kabels sorteren tot vrachten helpen klaarzetten. Zij kon rekenen op haar twee ‘peetvaders’ Rik en Geert. “Of ik het werk ga missen? De mannen hier zeker en vast!” lacht Femke.
 

Bloemen en koeken

Dinsdag 30 mei was voor de dames hun laatste stagevoormiddag bij Mathieu Gijbels waar ze sinds januari elke week een halve dag aan de slag waren. Taart, koffie en fris stonden klaar om afscheid te nemen. “Wanneer ik mijn werkbroek opnieuw nog eens kan dragen, weet ik nog niet” aldus Femke.

Femke en Andrea moesten niet met lege handen vertrekken, integendeel. Ze kregen heel wat geschenken mee, waaronder ook gepersonaliseerde Mathieu Gijbels bouwhelmen.

Maar de dames hadden ook een attentie bij voor hun begeleiders: Andrea gaf bloemen aan het team van Administratie en Femke had een doos koeken bij voor de koffiekamer van het magazijn team. Ook een zelfgeknutselfde ‘dankjewel’-brief hadden ze klaar voor directeur Herman Verwimp, die het initiatief geïntroduceerd had binnen het bedrijf.

Mathieu Gijbels  afscheids LetsCo stagiaires Andrea Administratie
Geen
Mathieu Gijbels afscheid Andrea Femke Letsco Buso stagiaires Konekt Gent
Geen
Mathieu Gijbels afscheid stagiaires LetsCo Konekt Gent
Geen

Chantal Vanaken, HR manager concludeert: “We zijn fier om deze stageplaatsen te kunnen aanbieden. Onze Voordenkers bewijzen door met zoveel enthousiasme Andrea en Femke te verwelkomen en te begeleiden dat ook de bouw een warme sector is. En ik ben ervan overtuigd dat wij minstens evenveel van hen hebben bijgeleerd als het neerkomt op attitude en kracht en positiviteit als andersom.”

LetsCo is alvast erg enthousiast over de samenwerking. “Dankzij de zeer gewaardeerde steun van bedrijven zoals Mathieu Gijbels, bewijzen we dat ook mensen met een beperking een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving”, aldus projectmedewerkster Femke Houbrechts.