TECNIBO

Hoe een lichtkoepel een intelligent dak vormt

Lees het verhaal

Een schrijnwerkerij die professionele en privéruimten inricht op maat, dat is Tecnibo. De mensen daar zijn er dag in, dag uit met hout bezig. Hout is de zuurstof van de onderneming. Toch wil het bedrijf uit Vorst zijn impact op het milieu beperken. Daarom besteedt het veel aandacht aan afvalverwerking en duurzaam bosbeheer. Wanneer Tecnibo in 2013 besliste zijn hal en kantoren grondig te vernieuwen, sloot een passieve renovatie hier mooi bij aan. “Vanaf het eerste gesprek hebben wij samen met Tecnibo en het architectenbureau Suburbia sprl alle milieuaspecten van dit project grondig onder de loep genomen”, vertelt Guy Mignon als ervaren bouwadviseur bij Mathieu Gijbels. “Voor ons was dit bovendien de eerste passieve renovatie, een echte primeur.”

Nieuw jasje

“Het kantoorgebouw, dat tegen het magazijn is aangebouwd, was verouderd en absoluut niet klaar om passief te worden. Daarom hebben we de volledige buitengevel vernieuwd. Deze kreeg extra isolatie en een moderne, frisse afwerking. Daarnaast zijn ook alle ramen en deuren vervangen”, gaat hij verder. “Eén voor één ingrepen om het gebouw luchtdicht te maken, wat een vereiste is voor een passief gebouw.” Het grootste obstakel bleek de dakrenovatie te zijn. Bij industriële gebouwen is de staalconstructie net sterk genoeg om het dak te ondersteunen. “Dat maakte dat we op vlak van isolatie de juiste materiaalkeuzes moesten maken. Het originele plan was om een sheddak te plaatsen, een dak in zaagvorm waarbij de verticale stukken uit glas bestaan die naar het noorden zijn gericht.” Dit idee is er niet doorgekomen. Guy lijkt erg opgelucht. “Een sheddak is erg complex om te plaatsen en te onderhouden en heeft een enorm gewicht. Daardoor zouden we de hele structuur van het gebouw moeten verstevigen, wat het kostenplaatje serieus de hoogte in zou drijven.”

Lichtpunten

Daarom stelde Guy bij het uittekenen van de plannen voor om het sheddak te vervangen door LightCatchers. Een intelligente koepel met een spiegel in het midden, die meedraait met het zonlicht voor een maximale hoeveelheid daglicht. “Een LightCatcher heeft nog 2 voordelen”, vertelt Guy enthousiast, die dit alternatief zelf voorstelde. “Onderaan de koepel zit een soort film die het daglicht gelijk verdeelt over de hele ruimte. Zeker in grotere ruimtes merk je de meerwaarde daarvan.” Het derde voordeel is eerder functioneel. De filmlaag tussen de koepel en de ruimte werkt namelijk eveneens als isolatielaag. “Warme lucht uit de ruimte gaat zo niet verloren via het glas. En andersom komt op een zonnige dag de warmte van het zonlicht niet in de ruimte terecht. Voor een passief gebouw is dat ideaal.”

Samenwerking

Uiteindelijk heeft Mathieu Gijbels de bouwheer overtuigd om LightCatchers in zijn plannen te verwerken. Guy is nog steeds erg trots op hoe hij en zijn team dit project hebben aangepakt. “De uitdaging zat hem in de concrete uittekening van deze passieve renovatie. Dat maakte het net interessant. Ons startpunt is luisteren naar de klant. We luisteren naar zijn vragen en zoeken samen naar oplossingen. Zo maken we er telkens iets moois van.”