Wij zijn er absoluut van overtuigd dat hout een bouwmateriaal is met een mooie toekomst. We zetten enkele voordelen op een rijtje.

Milieuvriendelijk

Hout is zonder twijfel het bouwmateriaal dat het minst belastend is voor het milieu. Het groeit van nature en is na gebruik volledig recycleerbaar. Beheerde bossen houden bovendien CO2 vast en zorgen voor extra zuurstof voor mens en dier. Omdat hout lokaal beschikbaar is, heeft het ook een gunstig effect op vlak van transportkosten, CO2-uitstoot en werkgelegenheid. 

M-peil

Naast het E-peil voor energieprestaties zullen we ons in de toekomst ook aan een M-peil mogen verwachten. OVAM werkt erg hard aan een zogenoemd materialenpeil waarmee uitgedrukt kan worden hoe belastend de gebruikte materialen van een gebouw voor het milieu zijn. Hout zal dan meer gunstige scores opleveren dan pakweg beton of metaal.

Steeds meer toepassingsmogelijkheden

In tegenstelling tot in de woningbouw blijft in de industriebouw een skelet uit staal of beton vaak gewenst omwille van de draagkracht. Als gevelmateriaal maakt hout echter een grote kans om aan populariteit te winnen. Dankzij kruislings gelamelleerd hout kunnen we erg stabiele constructies maken om grote oppervlaktes te overspannen.

Onder geconditioneerde omstandigheden kunnen we hout prefab bewerken. Zo hebben slechte weersomstandigheden minder effect op de planning. Zelfs ramen of technieken kunnen in beperkte mate al op voorhand in het atelier voorzien worden. Eens op de werf kunnen we rekenen op een snelle plaatsing.

Het soortelijk gewicht van hout is in vergelijking met andere bouwmaterialen erg licht waardoor hout het ideale bouwelement is voor renovaties. Een extra verdiep bovenop een bestaande etage? Met behulp van hout komt de stabiliteit in de meeste gevallen niet in gedrang.

Het aantal houtsoorten is eindeloos. Van houtvezelplaten en massief hout tot hardhout. Elke houtsoort heeft eigen voordelen waardoor het aantal toepassingen oneindig is.

Zijn er dan geen nadelen?

De brandveiligheid is zeker een aandachtspunt. Maar dat probleem kan snel getackeld worden door het materiaal te impregneren met een brandvertragend of brandwerend middel.

In kostprijs is hout vaak nog een tikkeltje duurder dan andere bouwmaterialen. Het vermoeden dat de prijs op termijn zal zakken, is echter groot.

Gert Janssen
Directeur Engineering & Ontwikkeling
0032 89 819 100