Het nieuwe open huis voor mensen met een verslavingsproblematiek De Nomaad is donderdag door Antwerpse Schepenen Fons Duchateau en Caroline Bastiaens officieel geopend op Spoor Oost. Het gebouw kwam tot stand dankzij de steun en inspanning van de Fundation – gevormd door Mathieu Gijbels, Torfs schoenen, Durabrik en Quinx -, Stramien architecten, stad Antwerpen en vele bouwpartners.

Open huis voor sociale activering

In dit nieuwe centrum voor sociale activering van Free Clinic vzw worden (ex)drugsverslaafden en dak- en thuislozen geholpen om in kleine stappen terug te integreren in onze samenleving. De activiteiten op het vlak van sociale activering die vandaag door Free Clinic georganiseerd worden, zijn nu gebundeld op één plaats: Activeringsproject, Buro Aktief, Spuitenpatrouille en Basiszorg Straatprostitutie.

Free Clinic telt in totaal 54 medewerkers. De hoofdactiviteit, het Medisch Sociaal Opvang Centrum (MSOC) en ook de administratieve zetel zijn gevestigd op de Schijnpoortweg 14. Het gebouw van de Nomaad werd opgetrokken naast het hoofdgebouw aan de kop van Spoor Oost. Hieraan zijn 8 medewerkers (6,1VTE) verbonden.

Dit nieuwbouwproject is een aardig staaltje van doorgedreven samenwerking tussen Free Clinic vzw, het bedrijfsleven, Stad Antwerpen en honderden sympathisanten.

Geen

Geen

Nieuwbouwproject gerealiseerd door samenwerking

Enkele jaren geleden besloten Torfs schoenen, aannemersbedrijven Durabrik en Mathieu Gijbels en consultancy Quinx samen projecten te ondersteunen. Niet alleen met financiële steun, maar zij geven hun medewerkers ook de kans om samen te werken rond het ondersteunde project. Noem het een leerkans voor de medewerkers.

Voor De Nomaad hebben de aankoopafdelingen van deze bedrijven samengewerkt om het project te optimaliseren en met zo laag mogelijke kosten te realiseren. Hiervoor konden ze rekenen op de steun van architectenbureau Stramien en een groot aantal leveranciers. Stad Antwerpen stelde het stuk grond, vlak naast het hoofdgebouw van Free Clinic, ter beschikking.

Geen

Geen

Crowdfunding

Voor de realisatie van De Nomaad werden ook middelen bijeengebracht via een crowdfundingactie waarbij bedrijven en particulieren gegraveerde planken konden kopen die de gevel van het nieuwe gebouw sieren. Maar liefst 327 mensen, bedrijven of verenigingen kochten zo’n gepersonaliseerde plank. Tenslotte was er een geslaagde kunstveiling en met de steun van Welzijnszorg kon een professionele keuken geplaatst worden.

Geen

Vanessa petronciana onthaalmedewerkster bouwbedrijf mathieu gijbels limburg
Vanessa Petronciana
Onthaalmedewerkster

0032 89 819 100