"Samenwerken aan een wereld met steeds betere gebouwen".
In de bouwsector is duurzaamheid een zeer “hot topic”. Dat kan ook niet anders: bouwen kost nu eenmaal wel wat energie en grondstoffen. De sector doet er dan ook alles aan om die impact voortdurend te verminderen. Bij Mathieu Gijbels, de Limburgse specialist in bedrijfsgebouwen, is dat niet anders.
Mathieu Gijbels is een van de grote namen in de sector van de industriebouw en realiseerde in zijn rijke geschiedenis al duizenden gebouwen in België, Nederland en Duitsland. “We moeten er eerlijk in zijn: pakweg tien jaar geleden was de vraag naar duurzame gebouwen nog zo goed als onbestaande”, zegt algemeen directeur Dave Beuten. “Die situatie is volledig gekeerd en tegenwoordig staan duurzaamheid, energiezuinigheid, recuperatiemogelijkheden en zuinig omspringen met water net heel hoog op het verlanglijstje van elke bouwheer. Wij hebben ons ondertussen ook helemaal aangepast aan die nieuwe realiteit. De reden waarom we doen wat we doen, zit mooi samengevat in onze nieuwe missie: “Samenwerken aan een wereld met steeds betere gebouwen”."
Momenteel realiseert Mathieu Gijbels het nieuwe gebouw van Soltech in Genk, waar einde mei zonnepanelen met geïntegreerde foto's werden geplaatst.
Gert Janssen, directeur engineering en innovatie, geeft enkele voorbeelden. “Naast zonnepanelen of warmtepompen is hetgeen je niét ziet, vaak even belangrijk. Zoals de bouwknopen die voor ons type van industriële prefabbouw met staalproducten erg bepalend zijn voor de energieprestaties. Onze bouwknopen zijn koudebrug-arm en samen met VLAIO en UGent volledig zelf ontwikkeld.”
Ecodeals
In zijn offertes houdt Mathieu Gijbels ook al rekening met de nieuwe tendensen. “Bij quasi elke offerte die we maken, geven we de opdrachtgever de keuze uit verschillende, milieuvriendelijke technieken”, legt Dave uit. “Zo kan hij of zij, naargelang het budget, de beste keuzes maken. We noemen dat de “Ecodeals”. We merken ook dat het overgrote deel van onze klanten erop ingaat, die shift naar duurzamer bouwen is dus onmiskenbaar ingezet.”
Bij de keuze voor deze of gene bouwtechniek wordt trouwens ook telkens zorgvuldig de return on investment berekend. “Dat moet ook”, onderstreept Dave. “Er moet voor ondernemingen een economische basis zijn om deze investeringen te doen, anders heeft het geen zin. Zowel het kiezen voor groene technieken als het zorgen dat deze een meerwaarde meebrengen en economisch zinvol zijn, zijn bewijzen van zorgvuldig bedrijfsbeheer.”
Groot en klein
Zeker bij grote projecten zien ze bij Mathieu Gijbels tegenwoordig een zeer sterke aandacht voor duurzaamheid. Maar ook bijvoorbeeld bij kleinere renovatieprojecten wordt er sterk ingezet op zaken zoals het overstappen over beter geïsoleerd schrijnwerk, het verbeteren van de technieken en het aanpassen van de gebouwenschil. “Het is duidelijk aantoonbaar dat dit soort investeringen zichzelf in de loop der jaren terugbetalen en dat ze de gebruikskost van een gebouw sterk kunnen laten dalen”, geeft Gert mee. “We zien ook dat bijvoorbeeld de banken hier een hefboom kunnen zijn: heel vaak krijgen bouwheren betere kredietvoorwaarden als ze aandacht hebben voor het duurzame aspect van hun gebouw. Tot slot brengt deze aanpak natuurlijk ook voordelen mee op het gebied van imago. Bedrijven tonen hiermee aan de wereld dat ze de vinger aan de maatschappelijke pols hebben en dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Ook in het aantrekken van nieuw talent is dat een troef, medewerkers kiezen voor bedrijven die duurzaamheid centraal stellen.”
Warmte uit lasdampen
Maar niet alleen in zijn bouwwerken voor klanten neemt Mathieu Gijbels het voortouw in duurzaamheid. Ook in de eigen operaties is dat uiteraard het geval. Walk the talk is hier geen loze slogan. “Heel vaak proberen we in onze inspanningen verschillende aspecten van duurzaamheid in een beweging te combineren”, legt Gert uit. “Dat we zelf zonnepanelen en warmtepompen gebruiken, is uiteraard voor de hand liggend, maar we zijn bijvoorbeeld onlangs in een grote productiehal op LED-verlichting overgeschakeld. Dat is niet alleen beter voor het energieverbruik, het zijn gewoon ook betere lampen. Vroeger klaagden onze werknemers wel eens over te weinig lichtsterkte, dat is nu opgelost. Die lampen zijn ook met sensoren uitgerust, zodat ze in delen van het gebouw waar niemand is, automatisch dimmen. Een ander voorbeeld is een apparaat dat we onlangs installeerden om lasdampen in onze staalproductie af te zuigen. Vroeger werd die damp gewoon naar buiten afgeleid, nu recupereren we die warmte. Energie, ROI en welzijn gaan zo hand in hand.”