Onze BIM-manager Nic Maes is juist teruggekeerd nadat hij een week in Shanghai verbleef tijdens het jaarlijks BIM-inspiratie-event georganiseerd door Autodesk, leverancier van tekensoftware waar ingenieurs, architecten en bouwkundigen van over heel de wereld gebruik maken om het Building Information Model (BIM) digitaal vorm te geven.

Met 16 waren ze : de genodigden die in Shanghai opgewacht werden om een hele week te brainstormen rond BIM proces innovatie. Vanuit alle windrichtingen waren BIM professionals genodigd: Egypte, New York, Canada,  Verenigd Koninkrijk, over Duitsland en Hong Kong tot Opglabbeek. Want ook onze BIM manager Nic Maes was één van de 16 genodigden om aanwezig te zijn.
"Een inspirerende week was het, werkelijk uniek om met deze professionals van gedachte te kunnen wisselen rond BIM thema's. Allemaal zijn we met andere projecten bezig die gerelateerd zijn aan BIM. Wij van Mathieu Gijbels gebruiken BIM in de voorbereiding en uitvoering van een bouwproject. Maar er was bijvoorbeeld ook de BIM manager aanwezig die aangesteld is door Google om de bouw van het nieuwe Google hoofdkantoor in London te begeleiden. Een ander engineers bureau met 40.000 medewerkers is de komende 10 jaar bezig met het bouwen van een waterkrachtcentrale ahv BIM. Werkelijk heel uiteenlopend! Maar interessant om vast te stellen dat we op één of andere manier allemaal met soortgelijke "issues" te maken krijgen in het BIM gebruik - weliswaar van verschillende grootorde!"

 

Shanghai Mathieu Gijbels BIM Nic Maes
Geen
Mathieu Gijbels BIM manager Nic Maes in Shanghai
Geen
Nic Maes BIM manager Mathieu GIjbels Shanghai groepsfoto
Geen

Tussen 9u00 en 18u00 werden de genodigden elke dag in working groups verdeeld. Elke sessie werd ingeleid door een ontwikkelaar van Autodesk. Zij stellen een nieuwe feature voor of een toepassing die ontwikkeld wordt en vraagt de feedback van de groep - de BIM professionals - om feedback te geven over deze nieuwe ontwikkelingen. Om in dialoog te gaan met Autodesk over elkaars ervaringen betreffende een bepaalde materie.

"Intense dagen" reageert Nic. "Maar erg interessant om zulke cases te horen en die ervaringen uit te wisselen. Bij elke sessie waren achteraan ook engineers van Autodesk zelf aanwezig. De mensen die de software ontwikkelen. Mochten er dan specifieke vragen komen, is de man of vrouw daar die de software ontwikkeld heeft of zal ontwikkelen. Heel efficiënt! We hebben cases gezien gaande van Mormonen kerken tot ondergronde tunnels voor een congrescentrum in Egypte."

"Het vermoeide gevoel op het einde van de dag neem je er graag bij! Ik kom niet elke week in Shanghai dus uiteraard ging ik 's avonds ook graag mee met de groep om de stad te ontdekken: de Shanghai toren beklimmen, Japans gaan eten in China , stadswandeling, we hebben het allemaal gedaan! Wat me het meest opviel? De drukte! Er zijn daar ècht véél mensen. En hoe streng de censuur lijkt vanwege de overheid: Google werkt er niet, je kan er geen apps installeren, whatsapp werkt niet. We moesten het zelfs zonder Google Maps doen daar! Een hele cultuurshock" lacht Nic.

Nic Maes in Shanghai
Geen
Shanghai Tower
Geen
Shanghai Tower
Blauw
Shanghai
Geen