Vanmiddag werd in Oudenaarde op de site van Vande Moortel de aftrap gegeven van de bouwwerken aan het nieuwe kantoor van Steenbakkerij Vande Moortel. In aanwezigheid van zaakvoerder Peter Vande Moortel, aannemer Mathieu Gijbels, TARCH architectenbureau en burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester werd de eerste kolom geplaatst op de werf, het symbolisch startschot van de bouwwerken.  Hier wordt de komende maanden gebouwd aan een nieuw kantoorgedeelte en een volledig nieuwe showroom.

Meer dan 150 jaar ervaring

Steenbakkerij Vande Moortel is een familiebedrijf opgericht in 1864 in de Scheldevallei te Oudenaarde. Geleid door de familie Vande Moortel groeide de firma uit tot een belangrijke fabrikant in het topsegment van de gevelstenen en de Belgische marktleider in kleiklinkers. Doorheen deze lange geschiedenis integreerde Steenbakkerij Vande Moortel steeds de nieuwste technologieën. Zo was ze één van de eerste fabrikanten die op grote schaal ecologische formaten op 7 cm uitbracht en de eerste Europese fabrikant die klasse A en A+ kleiklinkers produceerde. Door proactief te handelen komt Vande Moortel als fabrikant nog steeds tegemoet aan de noden van de huidige markt. De in Oudenaarde geproduceerde stenen beantwoorden steeds aan de hoogste kwaliteitsnormen. De stenen scoren standaard boven de Belgische normen die tot de strengste van de wereld behoren. Zo hebben de kleiklinkers een zeer lage wateropname en de gevelstenen een hoge druksterkte.

Geen
Geen

Bovenop de kwaliteit is er ook sterk geïnvesteerd in de capaciteit.  Momenteel produceert de steenbakkerij 85.000.000 stenen per jaar. Een deel daarvan is bestemd voor export naar de buurlanden en afzetmarkten zoals Oostenrijk, Zwitserland, Japan, Tsjechië, Rusland en Amerika.

Vandaag, meer dan 150 jaar na oprichting, is Vande Moortel op diezelfde locatie actiever dan ooit. Huidig zaakvoerder Peter Vande Moortel steekt de ambitieuze plannen van de firma niet onder stoelen of banken: “Deze uitbreiding was al een tijd gepland en nodig voor ons bedrijf om de groeiambities te kunnen waarmaken. We zijn dan ook meer dan tevreden om vandaag het startschot te kunnen geven. De nieuwbouw maakt ons bedrijf klaar voor de toekomst en geeft ons die hedendaagse en innovatieve uitstraling die je ook in onze producten en bij onze mensen terugvindt.”

Groeiplannen

Steenbakkerij Vande Moortel heeft een omzet van 26, 7 miljoen euro en heeft een 100-tal medewerkers in dienst. Steenbakkerij Vande Moortel investeert 12 000 000 euro in 2018.

Het investeringsprogramma omvat een uitbreiding en optimalisatie van productiecapaciteit, de bouw van een modern kantoorgebouw en de heraanleg van de omgeving. Door de investeringen in de productie stijgt de capaciteit van de steenbakkerij tot 95 000 000 stuks per jaar en wordt ze afgestemd op de vooropgestelde groei van komende jaren. Om dit te realiseren kijkt het bedrijf meer dan ooit naar buitenlandse markten. De afgelopen jaren is de steenbakkerij immers niet alleen in eigen land blijven groeien. Een groot deel van de in Oudenaarde geproduceerde stenen en kleiklinkers is nu reeds bestemd voor export naar de buurlanden, de Scandinavische landen, Oost-Europa en ander exportmarkten zoals Japan, Rusland, Amerika, het Arabisch Schiereiland en India.

Geen

Showroom zelfs tegen de gevel

Tegen de bestaande structuur waar vandaag onder andere kantoren zijn ondergebracht en een te klein wordende showroom, wordt een ruim kantoorgebouw opgetrokken en een nog grotere showroom. Deze showroom zal bestaan uit glas en gevelstenen – hoe kan het ook anders voor een producent van gevelstenen en kleiklinkers. De panelen die afwisselend met glas de gevel bekleden worden afgewerkt met steenstrips. Op deze manier zal Vande Moortel haar catalogus zelfs aan de buitenkant van het nieuwe gebouw te zien zijn.

Binnen in de showroom zijn nog meer voorbeelden en stalen te bewonderen. Het interieur wordt gekenmerkt door een semi-industriële look met kolommen die zichtbaar blijven. “Als specialist in gevelstenen en kleiklinkers konden we niet anders dan onze producten in de kijker te plaatsen. Dat doen we graag, we zijn er namelijk trots op, ze mogen gezien worden!” vertelt Peter Vande Moortel. In de afwerking van de kantoren en de verbindende hal tussen beide gebouwen zullen ook de kleiklinkers verwerkt worden. Zo is het nieuwe gebouw een staalkaart van de catalogus van de steenbakkerij.

Geen

Ontzorgende samenwerking

Het ontwerp van de nieuwe kantoren en de showroom is van TARCH architectenbureau uit Nevele. Voor de uitvoering rekent het familiebedrijf Vande Moortel op een ander familiebedrijf, namelijk aannemersbedrijf Mathieu Gijbels. “We zijn fier om het vertrouwen te krijgen van Vande Moortel, opnieuw een klinkende naam binnen de bouwsector wiens bouwdromen we mogen waarmaken!” vertelt Dave Beuten, algemeen directeur nv Mathieu Gijbels. “Vandaag wordt de symbolische eerste kolom geplaatst, het zogenaamde startschot maar we hebben de funderingswerken inmiddels achter de rug en zijn bezig met het storten van de betonnen kernen. Deel van deze betonwerken zullen achteraf in het afgewerkte gebouw ook zichtbaar zijn. In het najaar zijn de ruwbouwwerken afgerond en is het wind- en waterdicht volgens onze planning.”

Jessica Di Dio
Jessica Di Dio
Onthaalmedewerkster
0032 89 819 100