Op 22 mei 2018 kreeg het publiek en de pers in het Antwerpse Middelheim museum voor het eerst een uniek kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman te zien. Het werk “Diamond shaped room with yellow light” werd geproduceerd en gebouwd door Limburgse bedrijven. Wij bij Mathieu Gijbels werden einde 2017 gevraagd of een samenwerking mogelijk was.

“Er was letterlijk enkel een ruwe schets en een basistekening van de kunstenaar beschikbaar toen we aan tafel gingen.”, licht Herman Verwimp van bouwbedrijf Mathieu Gijbels toe. “Net dat sprak ons aan. Vertrekkend van een schets konden we onze kennis en creativiteit gebruiken om te zoeken naar de meest haalbare bouwmethode om een topkunstwerk te realiseren. Zoals we dat ook voor onze klanten en architecten doen. Dan zijn we op ons best.”

Verschenen artikels in de pers:

- 2018 05 24 de Standaard: Middelheimmuseum pakt uit met topstuk
- 2018 05 23 Belga Middelheim Antwerpen kunstwerk Nauman NL
-
2018 05 24 De Tijd Telex Voorstelling Nauman kunstwerk Middelheim Antwerpen
- 2018 05 24 GvA.be Kunstwerk Nauman
- 2018 05 25 Artdaily.com Middelheim Museum Antwerp Bruce Nauman masterpiece
- 2018 05 25 HLN Voorstelling Nauman kunstwerk Middelheim Antwerpen
- 2018 05 25 Made in Limburg Voorstelling Nauman kunstwerk

Geen
Geen

Uiteindelijk koos Mathieu Gijbels ervoor om het werk in prefab beton elementen te realiseren. “Dat klinkt eenvoudiger dan het was. Want we spreken hier van bijzonder grote en zware (+16 ton per element) elementen, die aan de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen moesten voldoen. Een werk waarvoor onze partner Preton uit Heusden-Zolder zich engageerde. Zij werken vaak op de achtergrond, maar de kwaliteit van hun panelen zal weldra ook in de culturele media te bewonderen zijn.”

Om het verhaal helemaal Limburgs te tinten: de zware panelen werden door montage bedrijf Berger geplaatst, de funderingen, technieken en afwerking namen de ploegen van Mathieu Gijbels voor hun rekening onder projectleiding van Kristof De Werdt.

Geen

Op de foto links herkent u van links naar rechts:

Sara Weyns - directrice Middelheim Museum
Luc Bertrand - voorzitter Middelheim Promotors en Ackermans & Van Haaren
Caroline Bastiaens - schepen van de Stad Antwerpen
Herman Verwimp - Directeur Marketing & HR Mathieu Gijbels

Op woensdag 23 mei 2018 werd het kunstwerk onthuld. Het zal de smaakmaker zijn van de tentoonstelling “Experience Traps” die vanaf 1 juni 2018 in het Middelheim museum te zien zal zijn. Het werk wordt nadien toegevoegd aan de permanente collectie van het museum.

Geen
Diamond shaped room with yellow light
Bruce Nauman
Jessica Di Dio
Jessica Di Dio
Onthaalmedewerkster
0032 89 819 100