Vrijdagavond 12 juli 2019 start bijna overal in het land hét bouwverlof. De precieze startdatum is afhankelijk per regio. Alhoewel het bouwverlof niet verplicht is, houdt de meerderheid van de bouwbedrijven zich aan deze afspraak. Aannemer Mathieu Gijbels uit Oudsbergen kijkt met een knipoog naar het bouwverlof en wil tijdens deze drie weken toch een antwoord bieden op de stevige deadlines en ervoor zorgen dat er ook tijdens het bouwverlof kan gerekend worden op De Voordenkers.

3 weken dicht of flexibel en permanent bereikbaar?

In een steeds drukkere wereld is een collectieve verlofperiode een zegen. Collega’s, klanten, leveranciers weten allemaal dat tijdens die periode niet gewerkt wordt. “Voor onze mensen is het een zegen, want je kan het werk echt helemaal achter je laten en deconnecteren. Meer nog, collega’s die moeilijk kunnen loslaten voelen na enkele dagen vanzelf dat het geen zin heeft om bv e-mails te blijven controleren. Ze zijn er gewoon niet want de volledige bouwketen gaat in die periode op rust.” 

Anderzijds wordt de bouwsector ook steeds vaker geconfronteerd met krappere deadlines en is de vraag naar flexibiliteit erg groot. Waardoor het bouwverlof soms onder druk komt.

“Als we aan de bouwdroom van onze klant beginnen, is timing vaak één van de belangrijkste dingen waar we rekening mee moeten houden. Als we een erg krappe deadline kunnen halen door door te werken tijdens het bouwverlof, dan kijken we of dat kan. Dit doen we in overleg met ons team, de klant en onze leveranciers. Onze mensen die doorwerken doen dit vrijwillig, en kunnen hun vakantie op een ander moment nemen. Die flexibiliteit stellen we erg op prijs en is één van onze troeven. Zo werken dit verlof een aantal collega’s verder aan de bouwdroom van Inka in Lier (specialist in veiligheidskledij).

img_1321.jpg
Figuur 1: De Voordenkers werken tijdens het bouwverlof door aan Inka in Lier

Maar ook onze service- en onderhoudsdienst werkt door. De economie staat niet stil, onze klanten blijven actief. Als er iets misgaat en er is een snel bouwkundige hulp nodig, dan zijn ook onze service medewerkers bereikbaar.
De planning van ons Service en Onderhoud team is er dan ook volledig op afgestemd om tijdens het bouwverlof permanent bereikbaar te zijn.” Aldus Herman Verwimp, Marketing en HR-directeur bij Mathieu Gijbels

Bouwtradities in ere houden

Ook al werken er een aantal teams verder tijdens het bouwverlof, de congé inzet blijf een traditie. Het is een moment om op een ongedwongen manier even terug te kijken en te klinken op wat we tot nu toe gepresteerd hebben en om iedereen een fijne zomer te wensen. Het is altijd een speciaal moment als al de camionetten stuk voor stuk binnen rijden en iedereen verzameld aan een grote toog.
Voor De Voordenkers die net iets te lang aan de toog staan, staat er een taxi klaar om hen veilig naar huis te brengen.