UW BEDRIJFSGEBOUW: AFBREKEN OF NIET?
Een schone lei

Een schone lei

Een auto van 30 jaar oud komt ongetwijfeld niet vlot door de keuring, vermits de wetgeving en normen alsmaar strenger worden. Voor bedrijfsgebouwen is dat zeker ook het geval. De eisen van enkele decennia geleden zijn lachwekkend in vergelijking met de strenge normen van vandaag. Zeker op het vlak van energie… Heeft het dan nog wel zin om een oud gebouw te renoveren? Kunt u het niet beter met de grond gelijkmaken en een nieuwperformant gebouw neerpoten? 

De voor- en nadelen op een rij:

  • Nieuwbouw is niet altijd mogelijk én het heeft beperkingen. Voor sommige bedrijven is het simpelweg onmogelijk om tijdelijk de activiteiten stop te zetten of ze elders te laten plaatsvinden wegens bouwwerken. Ze zijn dan verplicht om in fases te bouwen. In zo’n geval is renovatie de ideale oplossing.
  • Houd rekening met de vergunning. Breken we een gebouw af, dan is het lang niet zeker dat we een vergunning krijgen om een nieuw gebouw neer te zetten op dezelfde site. Voor renovaties schept dit veel minder problemen.
  • Het kostenplaatje speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Bij een renovatie bent u in sommige gevallen – maar zeker niet altijd – goedkoper af en kunt u de kosten wat makkelijker spreiden in de tijd. Dat moet evenwel altijd op lange termijn bekeken worden. Op korte termijn kan een renovatie wel goedkoper zijn, maar op lange termijn helt de balans soms over naar nieuwbouw omdat u minder energie zal verbruiken en minder onderhoudskosten hebt.

Bouw - of renovatieplannen?

Leg ze in de handen van De Voordenkers!