Uw energieverbruik doen dalen met renovatie?

Plannen voor een energiezuinig project? Dan is de eerste vraag vaak: bouwen of renoveren? Renoveren heeft doorgaans de bijklank van ‘moeilijk’ te zijn en dan is er de bedenking: “Is het niet veel eenvoudiger om alles gewoon plat te gooien en van nul te beginnen?” Soms is dat inderdaad de beste oplossing. Maar vaak kunt u met enkele gerichte ingrepen het energieverbruik van uw bestaande bedrijfsgebouw ook flink naar beneden halen.

gopa_6.jpg

 

Een goed voorbeeld? Ons eigen bedrijfsgebouw

Mathieu Gijbels realiseert op vraag van klanten energie-efficiënte gebouwen, dus is het niet meer dan logisch dat we zelf ook bewust omgaan met energie. Daarom besloten we een paar jaar geleden om, samen met het studiebureau Encon uit Genk, onze productiesites in Ellikom en Opglabbeek aan te pakken. Hun analyse had een onverwachte conclusie: de grootste energiebesparing zouden we realiseren door veranderingen door te voeren aan de verlichting. U leest het goed: de verlichting!

 

Meer licht en minder energieverbruik dankzij relighting

In grote ruimtes waar een hoge lichtsterkte vereist is om te werken, kan de bijdrage van de verlichting aan het elektriciteitsverbruik verrassend hoog oplopen. Het relighting-programma dat we ontwikkelden met Encon beloofde dan ook spectaculaire besparingen. Onze staal- en aluminiumateliers, plooihal en magazijnen kregen allemaal nieuwe lichtarmaturen met een hoge reflectiecoëfficiënt en elektronische sturing. Die armaturen zijn voorzien van superefficiënte ecolampen. Alles wordt geschakeld door een nieuw besturingssysteem met daglichtsensoren en aanwezigheidsdetectie. Het gaat dus om eenvoudige ingrepen zonder grote breekwerken en met minimale hinder voor de normale activiteiten in de ateliers.

Het resultaat? De nametingen tonen aan dat we tot 70% minder energie verbruiken voor verlichting dan voordien. Dat betekent een besparing van zo'n 228.000 kWh per jaar. Onze investering was dan ook terugverdiend op nog geen 3 jaar tijd. Bovendien beschikken we nu over een lichtsterkte van 250 lux op de werkplekken, tegenover 170 lux voor de relighting. En als kers op de taart werden we voor onze inspanningen beloond met de GreenLight Award 2013 door de Europese Commissie.

Natuurlijk is elk renovatieproject verschillend. Toch is het altijd de moeite waard om ook te denken aan schijnbaar kleine, simpele ingrepen wanneer u de energie-efficiëntie van uw gebouw wilt verbeteren. Een grote besparing kan in een klein hoekje zitten!


 

Bouw- of renovatieplannen?

Leg ze in de handen van De Voordenkers!

Contacteer ons

 


 

David Leroy
Commercieel directeur
0032 89 819 100