Of het nu gaat over verwarmen of afkoelen, er zijn altijd een aantal maatregelen die u kunt treffen om uw energiekosten tot een minimum te beperken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Tips om af te koelen

In veel kantoren wordt zelfs in de winter nog gekoeld. Een flinke hoeveelheid mensen in een kleine ruimte, veel elektrische apparatuur die warmte afgeeft, sterke verlichting, … het kan ervoor zorgen dat u ook in de winter voor koele lucht moet zorgen.

  • Gebruik energiezuinige apparaten. Van computers, printers tot led-verlichting die niet te veel warmte produceert. Anders bent u misschien genoodzaakt om te koelen. 
  • Beperk de zogenaamde zonnewinsten als het vlug warm wordt in uw gebouw. Strategisch geplaatste zonneweringen kunnen soelaas brengen. Op bepaalde plaatsen kunt u kiezen voor een vaste luifel, op andere dan weer voor zonnewering die werkt op zon- en weerdetectie.

Tips om te verwarmen

In de winter verwarmt u vrijwel dagelijks. Door er met vele kleine acties aandacht voor te hebben, kunt u over een langere periode een flink bedrag uitsparen.

  • Als u verwarming nodig hebt, moet u de zon maximaal binnenlaten. Plaats de burelen zo dat u geen last heeft van lichtinval of reflecties op schermen.
  • Laat uw verwarmingsketel nakijken. Als deze te oud is, vervangt u hem best door een hoogrendementsketel die de stookkosten reduceert. Eventueel kunt u ook een warmtepomp overwegen.
  • Heeft u nog een recente ketel? Zorg ervoor dat zowel de ketel als de stookplaats goed onderhouden zijn. Dit bevordert het rendement. Laat jaarlijks een onderhoud doen. 
  • Isoleer grondig de warmwaterleidingen die door onverwarmde ruimtes gaan. Zo voorkomt u onnodig energieverlies. 
  • Zorg ervoor dat de verwarming uitgezet kan worden in ruimtes die niet veel gebruikt worden of waar medewerkers sommige dagen thuiswerken. Voorzie overal thermostaten en stel een lagere temperatuur in ’s avonds en in het weekend. 
  • Zorg ervoor dat het al warm is als de medewerkers toekomen. Zo vermijdt u een energiepiek. ’s Avonds kan de thermostaat vaak tijdig uit. Zeker gebouwen met een goede thermische capaciteit houden de warmte soms nog verschillende uren vast. 
  • Sluit tocht zoveel mogelijk uit. Kit kleine spleetjes af en stel ramen en deuren bij zodat er geen tocht onderdoor komt. Plaats eventueel tochtstrips. Zorg ervoor dat deuren tussen verwarmde en onverwarmde ruimtes gemakkelijk sluiten.
Gert Janssen
Directeur Engineering & Ontwikkeling
0032 89 819 100