Aralea, industriebouw, mathieu gijbels, houtbouw, brasschaat, nieuwbouw kantoor, bedrijfsgebouw, kantoren, industrieel vastgoed
Geen

Het fraaie nieuwe hoofdkwartier van Aralea is al twee jaar in gebruik en ook de veertigste verjaardag van het maatwerkbedrijf dateert eigenlijk van 2020. “Deze mijlpalen waren te belangrijk om ze onopgemerkt voorbij te laten gaan”, verwijst directeur Lieve Vermeiren (zie foto onderaan) naar de coronaperiode. Samen met voorzitter Wim Van der Steen (zie foto onderaan) ontving Vermeiren vrijdag hun vele klanten. Zaterdag staat een familiedag op het programma.

Aralea maatwerkbedrijf brasschaat, mathieu gijbels, nieuwbouw, industriebouw, kantoorgebouw
Geen

Jan Auman

Toen Lode Bertels (CVP) eind jaren zeventig van de vorige eeuw burgemeester werd van Brasschaat lag het gemeentepark er maar slordig bij. Tegelijk werd de burgervader om de haverklap aangesproken door ouders met kinderen die een beperking hadden met de vraag hij geen ‘jobke’ voor hen kon regelen.

“Ik heb de twee noden gecombineerd en zo is Aralea ontstaan. Onze eerste ploeg bestond uit negen gasten. We hebben er toen nog snel één werkkracht bij gezocht want dan kregen we een monitor extra”, graaft de intussen 89-jarig stichter van Aralea moeiteloos in zijn geheugen. Al blijkt niemand meer goed te weten hoe ze destijds aan de naam gekomen zijn van het maatwerkbedrijf.

 

Driehonderd werknemers

Bertels ontving met plezier felicitaties van één van zijn opvolgers: huidig titelvoerend burgemeester en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “De creatie van Aralea voor het onderhoud van onze plantsoenen is een gouden zet geweest. Ook anno 2022 doet onze gemeente graag en gretig beroep op die groenarbeiders en stratenmakers voor allerlei taken op ons openbaar domein. Dat zou anders onbetaalbaar zijn”, aldus Jambon, die een dag na zijn veelbesproken Septemberverklaring alweer erg ontspannen oogt.

Aralea telt vandaag driehonderd werknemers en die zwermen elke dag met de bekende busjes uit over tientallen gemeenten ten noorden en oosten van Brasschaat om er gras te maaien, straatkolken leeg te maken en te snoeien. De Ring wordt daarbij gemeden omwille van hey tijdverlies dat anders zou ontstaan. “Bij openbare aanbestedingen moeten we in concurrentie gaan met privébedrijven, maar het siert onze begeleiders en werknemers dat we het vaak halen”, aldus Wim Van der Steen.

“Onder onze klanten zitten trouwens niet alleen lokale besturen, maar ook grote bedrijven als Ikea, Fluxus, Engie en Pidpa. Er is zoveel vraag dat ik geloof dat we zeker met onze nieuwbouw aan de Ploegsebaan nog kunnen groeien tot vierhonderd maatwerkers. Maar bij die evolutie zullen we onze missie en waarden nooit uit het oog verliezen: vertrouwen, respect, menselijkheid, samen groeien en ondernemingszin. We bewijzen nu al 42 jaar dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij.”

Aralea maatwerkbedrijf brasschaat, mathieu gijbels, nieuwbouw, industriebouw, kantoorgebouw
Geen
Aralea maatwerkbedrijf brasschaat, mathieu gijbels, nieuwbouw, industriebouw, kantoorgebouw
Geen

298 zonnepanelen

Dat Aralea ook duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, blijkt uit de fraaie nieuwe hoofdzetel naast het containerpark van de gemeente. De in mooi in de groene omgeving ingepaste kantoren en hangars vol werkmaterieel worden niet verwarmd met gas. Op het dak van de halfopen stelplaats liggen liefst 298 zonnepanelen.

“We zijn de gemeente dankbaar dat ze dit voormalig legerdomein voor vijftig jaar in erfpacht heeft gegeven”, aldus Van der Steen. “Maar de tijd dat we alleen jongens en meisjes van deze gemeente tewerkstelden, ligt lang achter ons. Vandaag komt nog maar zo’n 20% van onze werknemers uit Brasschaat. Ze vormen nog altijd wel de meerderheid.”

Dankzij zuinig beleid kon Aralea de helft van de vier miljoen euro die nodig waren om het nieuwe hoofdkwartier te bouwen zelf financieren. Voor de andere helft werd een lening aangegaan. “Grootste kopbreker momenteel voor Aralea zijn de aanpassingen van de lonen als gevolg van de ketting aan indexoverschrijdingen waarmee we geconfronteerd worden. Want we proberen ook ethisch te handelen naar onze klanten, waarmee we vaak langetermijncontracten hebben lopen. We gaan onze prijzen nu niet snel optrekken. We zoeken wel andere oplossingen.”

Bron: GVA

Meer weten over het project?

Ontdek het hier! 

David Leroy
Commercieel directeur
0032 89 819 100