Gasim nv bouwt opnieuw 9 loodsen aan de Gentse Wiedauwkaai, vlakbij de haven. Elke loods is 125m2 groot, perfect voor kleine zelfstandigen. De nieuwe loodsen, die momenteel gebouwd worden door Matthieu Gijbels, waren dan ook alle 9 in een mum van tijd verhuurd. Half april wordt de oplevering verwacht. “Het volgende plan is om een toonzaal, burelen en appartementen te bouwen, maar dat zal pas voor 2024 zijn”, zegt mede-zaakvoerder Ingeborg Symons van Gasim nv.

Geen

Gasim nv werd opgericht in 1991 na een splitsing van de bedrijfsterreinen en gebouwen op de Wiedauwkaai uit de firma Gandagas company nv. Gandagas was het bedrijf van kolenhandelaar Gabriël Van Driessche die in 1959 geloofde in de nieuwste energie nl. propaangas in flessen. Dochter Daisy Van Driessche nam al snel de zaak over met haar echtgenoot Wim Symons en samen professionaliseerden ze Gandagas. Er werd een vulcentrum voor flessen opgericht Gasbottling nv, waardoor de meest risicovolle activiteiten (het vullen en de stockage van gas) verhuisden van de Wiedauwkaai (gelegen naast een woongebied) naar de Haven van Gent.

Geen

Eerste project in 1997
In de loop van de jaren werden de omliggende terreinen en gebouwen overgenomen door Gasim, waardoor er een terrein van ongeveer 11.000 m² industriegrond ontstond. Gasim startte hier één voor één projecten op. Zo werd de bouw van de nieuwe burelen voor het hoofdkantoor van Gandagas het eerste project in 1997.
In 2001 volgde Gasim II, dat zijn 4 halls van ongeveer 175 m² elk die verhuurd worden aan andere bedrijven. Daisy geloofde namelijk voluit in het concept van magazijnen”tjes” tussen de 120 en 200m² voor KMO’s en zelfstandige ambachtsmannen aan een betaalbare prijs.

Gasim IV
In 2005 namen de dochters Ingeborg en Christina Symons over van mama Daisy en Gandagas veranderde van naam naar Multigas nv na een overname van een gelijknamig vulcentrum in Tienen. In 2016 volgde de bouw van Gasim III, dat bestond uit 7 halls van elk 125m2. 

Geen

Nu, drie jaar later, werd besloten om deze opstelling te spiegelen aan de achterkant van het Gasim III gebouw en 9 nieuwe loodsen te bouwen. “Deze kleinere halls zijn ideaal voor kleine zelfstandigen en start-ups. De ligging aan de Wiedauwkaai, vlakbij de R4 en toch ook kort bij het centrum van Gent, is bovendien een pluspunt. Nog voor ze wind en waterdicht waren, hadden alle 9 loodsen dan ook reeds een huurder gevonden.”

Gasim zet voortaan ook extra in op vergroening. Ingeborg legt uit: “Voor Gasim IV betekent dit dat vele (beton)wanden zowel van de nieuwbouw, als van de bestaande gebouwen en perceelsgrenzen, door de firma Canopy vanaf mid april bekleed worden met groengevels. Vooral de Toscaanse jasmijn gaat gebruikt worden voor die groene gevels.”

Samen met Mathieu Gijbels

Gasim IV werd, net als Gasim III, ontworpen door het Gentse architectenbureau NERO en gebouwd door aannemer Mathieu Gijbels. “De bouwwerken zijn gestart in oktober en de oplevering is gepland voor half april”, zegt Ingeborg. In totaal zal Gasim dan 27 huurders tellen, waaronder ook tankstation Dats dat op het terrein gevestigd is.

Maar daar stopt het niet. Ingeborg en Christina Symons broeden al op Gasim V en VI. “Dat zullen burelen, een toonzaal en appartementen worden, want deze gebouwen zijn aan de straatkant gelegen. We plannen tegen 2024 hiermee te kunnen starten.”

Vanaf 1 april kunnen omwonenden en (toekomstige) huurders terecht op www.Gasim.be voor alle info.

Bron: Made In, auteur: Rani Cromphout.

 

Bouwplannen? Leg ze in handen van De Voordenkers.

david.leroy@gijbels.be.

David Leroy
Commercieel directeur
0032 89 819 100