‘Total Cost of Ownership’ van uw bedrijfsgebouw

Bij een nieuwbouw of renovatie loont het de moeite om verder te kijken dan louter uw initiële investeringskosten. Ook kosten voor onderhoud en uitbating zijn bijvoorbeeld rechtstreeks gerelateerd aan de manier waarop u bouwt. Ze kunnen op lange termijn een belangrijke weerslag hebben op het totale kostenplaatje. Breng daarom zoveel mogelijk de ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) van een bouwproject in rekening.

Heel dikwijls wordt er gekeken om de investeringskost zo laag mogelijk te houden, maar brengt men de totale kosten van een gebouw op een termijn van 20 jaar te weinig in rekening. Een glazen dak met zelfreinigend glas, brandwerende compartimenten die de premie van uw brandverzekering doen dalen, superisolerende wanden, … het zijn maar enkele voorbeelden van investeringen die uw bouwproject in eerste instantie duurder maken, maar waarvan het terugverdieneffect groot is. 

Energie besparen

Op het vlak van energie speelt isolatie een belangrijke rol. Betere isolatie zorgt voor lagere stookkosten. Enkele centimeters extra zijn al op een paar jaar terugverdiend. 

Ook een lage energieverwarming via vloer of lucht heeft een gunstig effect op de energiefactuur. Zelfs in industriële hallen waar soms een vrij hoge temperatuur nodig is, kan vloerverwarming op een termijn van 6 tot 10 jaar terugverdiend worden. De investeringskost is hoger, maar in combinatie met een warmtepomp en zonnepanelen hebben we bijna geen energiekost meer en hoeven we ons geen zorgen te maken over stijgende energieprijzen. Ook de inplanting van een gebouw heeft trouwens een weerslag op de energiehuishouding.

Onderhoudskosten

De kosten van onderhoud zijn moeilijker exact te berekenen. Toch kunnen eenvoudige adviezen op dit vlak een groot effect hebben. Enkele voorbeelden:

  • In een behandelde betonvloer kunnen olievlekken minder of niet meer intrekken waardoor poetsen minder nodig is.
  • Door gangen waar veel verkeer doorkomt dicht te maken in magazijnen, wordt stofvorming op de rekken en de goederen vermeden.
  • Goedkopere laksoorten voor wandbekleding zijn meer corrosie- en vlekgevoelig voor schadelijke stoffen die in het regenwater zitten.
  • Zorg voor voldoende inval van daglicht zodat u overdag minder of geen elektriciteitsverbruik heeft voor verlichting. Maak eventueel gebruik van slimme dakkoepels.
  • Gebruik energiezuinige led-verlichting: die verbruikt minder en geeft minder warmte af waardoor u kunt besparen op koeling. Leds hebben een langere levensduur en worden best gebruikt waar de verlichting bijna altijd aan is.

Verkoopwaarde

Als we het idee van TCO helemaal doortrekken, kunt u zelfs rekening houden met de restwaarde van uw gebouw. U kunt meer vragen voor een gebouw dat proper is en weinig energie verbruikt. Door in de bouwfase te focussen op de TCO kost een gebouw in eerste instantie misschien 10% meer, maar heeft u na 20 jaar veel meer bespaard. Als bouwheer is het belangrijk om al in de ontwerpfase, samen met de architect en de aannemer, deze punten in rekening te brengen.

Gert Janssen
Directeur Engineering & Ontwikkeling
0032 89 819 100