Gevelrenovatie: een voorbeeld uit de praktijk

De showroom van Gopa Keukens in Neeroeteren heeft dankzij onze gevelrenovatie een nieuwe, frisse uitstraling. Dit renovatieproject is meteen ook een mooi voorbeeld van hoe we met relatief beperkte ingrepen een tweede leven kunnen geven aan uw bedrijfsgebouw.

Gevelrenovatie?

Als we het hebben over gevelrenovatie, dan bedoelen we natuurlijk niet een gevelreiniging en opnieuw invoegen van het metselwerk. Voor woningen en beschermde monumenten werkt dit perfect, maar commerciële panden vragen toch om een meer doorgedreven aanpak. De gevel is immers het visitekaartje van een bedrijf, dat potentiële klanten aantrekt of net niet. Wanneer de gevel versleten en/of verouderd is en niet meer overeenkomt met de producten en de bedrijfsgeest van vandaag, dan zorgen we met een gevelrenovatie voor een volledig nieuwe look.

Nieuwe gevel, nieuw gezicht

Gopa Keukens in Neeroeteren is gevestigd in een gebouw van enkele decennia oud met buitengevels in metselwerk, die versleten en nogal oubollig waren. De huidige eetcultuur heeft de keuken een imago van open, gezellige leef- en genietruimte gegeven en dat imago contrasteerde met de gesloten, vrij grauwe gevel. Bovendien wilde de eigenaar graag meer glas in de gevel om de toonzaal meer zichtbaarheid te geven vanop straat. Het was voor ons dan ook een logische keuze om voor een ander, opvallender gevelmateriaal te gaan, dat meteen ook de ‘littekens’ van de vergrote ramen zou gladstrijken.

Toen onze ingenieurs de bestaande plannen bestudeerden, ontdekten ze echter dat de gevel blijkbaar al meermaals was uitgebreid en dat de funderingszool niet altijd even netjes was uitgevoerd. Ze waren dus niet zeker dat de fundering er nog wat extra gewicht kon bijnemen. Daarom beslisten ze om de hele gevel, met fundering erbij, te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. In plaats van metselwerkmuren op funderingszolen kozen ze voor een staalconstructie op nieuwe betonnen sokkels. Dat had als bijkomend voordeel dat we ook volledig vrij waren om de raamindeling te maken. Om alles mooi af te werken, kreeg de volledige zichtbare voorgevel - dus ook de delen links en rechts die niet vervangen werden - een nieuwe bekleding in zilvergrijze sandwichpanelen.

Showroom bleef open

Geen enkele zaakvoerder sluit graag voor enkele weken of maanden de deuren, zelfs als hij daarna een mooiere en/of betere showroom krijgt. Daarom pakten we de organisatie van de verbouwing zo aan dat Gopa tijdens de werken kon openblijven.

We schermden de winkelruimte van de werken af met een tijdelijke wand, zodat onze mensen 2 à 3 m ruimte hadden om in te werken. Zo bleef de showroom ook de hele tijd regen- en inbraakdicht. Daarnaast keerden we de standaardplanning om: in plaats van de raamopeningen af te werken en dan de ramen te bestellen op basis van de gemeten afmetingen, bestelden we de ramen op basis van de afmetingen op plan en zorgden we ervoor dat de gevel heel precies werd uitgevoerd. Daarmee hebben we heel wat weken hinder uitgespaard voor de eigenaar. Zodra de ramen werden geleverd, konden we ze in de gevel schuiven. Dat was voor ons vlot werken en voor de bouwheer betekende dit een snelle en (bijna) stofvrije verbouwing. We gingen voor maximaal resultaat met minimale ingrepen: de beelden spreken voor zich zelf. En is de eigenaar tevreden? Daarover vertelt hij alles in het filmpje!

Geen
Geen
Zaakvoerder Danny Goossens aan het woord
David Leroy
Commercieel directeur
0032 89 819 100