Vrijdag 28 april 2017 opent Aquatreat in Aarschot haar nieuw state-of-the-art bedrijfsgebouw met passieve kantoorruimten, laboratoria, groendak en productieruimtes. Al vier decennia is Aquatreat trendsetter in milieuvriendelijk waterbeheer: met eigen chemische producten behandelt het bedrijf wereldwijd koelwater, ketelwater, afvalwater en drinkwater. Om aan de wereldwijde vraag aan producten te voldoen, investeerde Aquatreat in dit extra gebouw. Daardoor werd de productiecapaciteit verdrievoudigd en de ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen vervijfvoudigd. Na ruim 3 jaar studie en onderzoek en een investering van meer dan 4,5 miljoen euro, wordt het gebouw officieel geopend.

Aquatreat is een high-tech wereldspeler in industriële waterbehandeling met ruim 30 verdelers in Europa, Azië en Afrika en met grote industriële klanten in Europa.

Aquatreat legde hoge eisen op aan architect en aannemer om de CO²-uitstoot bij de constructie lager te houden dan 500 ton. Dat bepaalde de materiaalkeuze, de inrichting en de structuur van het deels passieve bedrijfsgebouw.

Alleen de meest duurzame materialen en de meest innoverende technologieën werden gebruikt. “We trekken onze ecologische filosofie volledig door in het nieuwe bedrijfsgebouw omdat we ervan overtuigd zijn dat investeren in duurzaamheid rendeert voor het bedrijf, voor mens en milieu.” verklaart Jan Vandersypen, oprichter van Aquatreat. Hij droomde al lang van dit gebouw.

Het concept is innoverend en uniek voor bedrijfsgebouwen. Het bewijst dat Aquatreat blijft vooruitkijken met de volgende generaties en de toekomst van onze planeet in het achterhoofd.

 

Uitvoerders

“Met deze specifieke wensen zijn we op zoek gegaan naar de juiste partners voor dit nieuwbouwproject. Zowel de aannemer als de architecten hebben de nodige expertise in groene bedrijfsgebouwen”, verduidelijkt Jan Vandersypen. “Daarom werkten we met aannemer Mathieu Gijbels en Orens-Van Grimbergen Architecten.”

 

Duurzame weetjes

De constructie is volledig in massief hout en bij ontwerp en bouwproces is er rekening gehouden met de laagst mogelijke ecologische voetafdruk (minder dan 500 ton CO²). Een vergelijkbaar traditioneel bedrijfsgebouw heeft een ecologische voetafdruk van meer dan 3.000 ton CO².

De totale exploitatie zal meer CO² opnemen dan uitstoten.
De kantoren zijn volledig passief, de productie- en opslagruimtes zijn lage-energie. Het energieprestatiecertificaat bewijst een e-peil van 6 kWh/m². Daarmee beantwoordt het gebouw zelfs vanaf 2021 aan de energienormen voor niet-industriële gebouwen (< 40 kWh/m²).
Aquatreat is sinds 2001 een nullozer: regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in de productieprocessen, afvalwater wordt zoveel mogelijk gerecycleerd. In de glazen piramide voor het gebouw wordt het afvalwater gezuiverd via natuurlijke verdamping en condensatie.
Off the grid smart energy system: Aquatreat wekt alle nodige stroom op met zonnepanelen en de overtollige energie wordt opgeslagen op Li-iron-phosphate batterijen. Een intelligent gebouwbeheerssysteem laat de machines werken wanneer er voldoende energie opgewekt wordt door de zonnepanelen. Het groendak neemt CO² op.
Dankzij 7 geothermische putten van 100 meter diep wordt het gebouw gekoeld en verwarmd. Alle bedrijfswagens stoten maximaal 105 gram CO² uit.

 

Bedrijfsfilosofie

Jan Vandersypen startte in 1976 met Aquatreat om te zoeken naar alternatieven voor gevaarlijke en toxische stoffen in de chemische waterbehandeling. Hij ontwikkelde producten die het bedrijf geen windeieren legden: Aquatreat heeft een stabiele groei in omzet en meerwaarde.

Aquatreat is een geïntegreerd bedrijf met eigen research en productontwikkeling, productie en verkoop. Het heeft een vlakke structuur: belangrijke beslissingen worden op de maandelijkse “Rocky Breakfast” democratisch genomen. Zo zijn alle personeelsleden in een beurtrol verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.

In januari 2014 gaf oprichter en zaakvoerder Jan Vandersypen (70) de fakkel door aan zijn dochter Tinne (32). Jan blijft nieuwe producten ontwikkelen en focust zich verder op de aankoop van grondstoffen en op public relations. 

 

PROGRAMMA VAN DE FEESTELIJKE OPENING

In de voormiddag worden technische presentaties over waterbehandeling gegeven aan klanten (op uitnodiging). Stijn Martens, Kristof Luckermans en Elisa Mazo van Aquatreat geven toelichting over behandeling van koelwater, ketelwater, afvalwater en drinkwater. Emmanuel Van Houtte (IWVA) vertelt over waterwinning in de zilte ondergrond van de kustduinen en Davy Van Paemel (Spirax-Sarco) geeft tips om een stoomketel zo duurzaam mogelijk uit te baten, met zo weinig mogelijk water en energie.

Journalisten zijn welkom van 10u45 tot 12u.45. General manager Tinne Vandersypen schetst dan de geschiedenis van Aquatreat, Jessie Heemskerk (duurzaamheidsconsultant KPMG, Algemene Waterschapspartij, in de Nederlandse Duurzame top-100) toont aan dat duurzaam ondernemen een noodzaak is anno 2017. Ten slotte vertelt Jan Vandersypen over de verwezenlijking van zijn droom. Dan wordt er geklonken op de toekomst van Aquatreat.

Het publiek is uitgenodigd van 15 tot 22 uur op het feest met duurzame hapjes en drankjes, muziek, animatie en presentaties.

Om 18 uur wordt het gebouw officieel geopend met toespraken van architect Koen Van Grimbergen, aannemer Matthieu Gijbels en Schepen Bob Verstraete van de Stad Aarschot.

Het volledige verhaal van opbouw tot en met afbraak lees je hier.

Geen

Geen

Geen

Geen

Geen