Orfit Industries, ontwikkelaar en producent van medische hulpmiddelen, opende deze voormiddag haar nagelnieuwe productiesite om zelf composietproducten te maken. Het gaat om een investering van circa 10 miljoen euro die de nieuwbouw en de aankoop van machines omvat. Dit is een belangrijke investering voor de wereldwijde groeiambitie van het bedrijf en in de strijd tegen kanker, want composietproducten spelen een uitermate belangrijke rol tijdens de behandeling van kanker door middel van bestraling. De plannen van dit BEN-gebouw werden in handen gelegd van Limburgs bouwbedrijf Mathieu Gijbels in samenwerking met BuroB Architectuur. In aanwezigheid van minister-president Jan Jambon en alle bouwteamleden van Orfit Industries, BuroB Architectuur en Mathieu Gijbels werd de productiesite deze voormiddag officieel voorgesteld.

Orfit Wijnegem, Mathieu Gijbels, nieuwbouw, Buro B Architectuur, Jan Jambon, bedrijfs-en kantoorbouw
Geen

Productsite

Sinds 31 jaar zijn de ontwikkeling en productie van de thermoplastische maskers de core business van Orfit Industries. De carbon-onderdelen ontwerpt het bedrijf met een eigen productontwerpteam en de productie ervan besteedde men tot nog toe uit. Echter, de afhankelijkheid van zijn leveranciers speelde het bedrijf de laatste jaren veel parten en zorgden voor een rem op de groei. Daarom besliste Orfit Industries in 2019 om een verticale integratie in de activiteit door te voeren en deze composietproducten zelf te maken. De nieuwe productiesite is daarvan het resultaat. Het gaat om een investering van circa 10 miljoen euro die de nieuwbouw en de aankoop van machines omvat. Vandaag stelt Orfit Industries vier extra medewerkers in zijn composietenafdeling te werk. Op aanzienbare termijn komen er wellicht nogmaals dit aantal mensen bij.

CEO Steven Cuypers aan het woord: “Een eigen productie verhoogt de outputcapaciteit, verbetert de kwaliteitscontrole en geeft meer flexibiliteit. Op termijn is er de mogelijkheid om nog meer te innoveren en in bijkomende mate aan de vraag van de klant te voldoen. We kunnen immers niet berusten. De kankerincidentie stijgt en radiotherapie maakt een steeds belangrijker deel uit van een multidisciplinaire behandeling tegen kanker. Dokters en patiënten waar ook ter wereld rekenen op de kwaliteit en beschikbaarheid van onze producten.”

 

Investering

Met deze investering zet Orfit een belangrijke stap in het verder uitbouwen van haar leidende positie in radiotherapie. Bij radiotherapie worden kwaadaardige cellen bestraald met hoge energie waardoor ze afsterven. Bij de opeenvolgende behandelingssessies is het van groot belang dat de patiënt telkens op dezelfde plek ligt en niet kan bewegen. Dit om ervoor te zorgen dat de straling de tumor(en) raakt en niet het omliggende gezonde weefsel. De gebruikte bestralingsapparatuur wordt steeds preciezer, maar deze precisie brengt niets op indien de patiënt niet correct ligt en/of beweegt. De immobilisatiesystemen van Orfit zorgen voor die correcte positie en voor een beperking in beweging, tot minder dan 1 millimeter nauwkeurig. De systemen bestaan uit twee componenten: (1) een thermoplastisch masker dat individueel gevormd wordt op de patiënt, en (2) een composiet (carbon) tafel waarop de patiënt ligt en door middel van het masker gefixeerd wordt.

Voor meer info over onze producten of het productieproces kan u terecht bij Chloé Cuypers via chloe.cuypers@orfit.com of +32 472 956 135.

Orfit Wijnegem, Mathieu Gijbels, nieuwbouw, Buro B Architectuur, Jan Jambon, bedrijfs-en kantoorbouw
Geen

Expertise, export en innovatie als hefboom voor groei

Orfit Industries opereert internationaal in drie nichemarkten. Naast positionerings- en immobilisatiesystemen die gebruikt worden bij de bestraling van kankerpatiënten, komt 35% van de activiteit uit de fysieke revalidatie- en orthopediewereld waarin Orfit thermoplastische orthese- en prothesematerialen ontwikkelt en produceert. 90% van alle geproduceerde producten worden geëxporteerd. Met de VS en India als koplopers, maar ook de export naar andere landen stijgt jaarlijks aanzienlijk. 

CEO Steven Cuypers aan het woord: “Onze producten worden in 100 landen in alle continenten gebruikt. Met het gebruik van de laatste technologieën in ontwikkeling en productie en hooggeschoolde arbeidskrachten, zorgen we voor technische wereldklasse. Als groeibedrijf dat innovatie en export als hefboom tot groei gebruikt, mochten we in 2011 de Leeuw van de Export in ontvangst nemen.” 

Ondanks de internationale oriëntatie blijft het bedrijf 100% Belgisch en familiaal, waarin de derde generatie zich klaarstoomt om de fakkel over te nemen om met grote ambities internationaal verder te groeien in de markt van medische hulpmiddelen. De nieuwe fabriek, die nu operationeel is naast de bestaande fabriek, speelt daarin een doorslaggevende rol.

Orfit Wijnegem, Mathieu Gijbels, nieuwbouw, Buro B Architectuur, Jan Jambon, bedrijfs-en kantoorbouw
Geen
Orfit Wijnegem, Mathieu Gijbels, nieuwbouw, Buro B Architectuur, Jan Jambon, bedrijfs-en kantoorbouw
Geen

BEN is de norm voor nieuwbouw

Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouw in Europa. Het bijzondere aan bijna-energieneutrale (BEN) gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Zonnepanelen, uitzonderlijke isolatie, de integratie van lichtkoepels op basis van een intelligent spiegelsysteem, een zonwerende voorzetgevel en tal van andere bouwinnovaties zorgen ervoor dat het bedrijf voor 75% van zijn energieconsumptie zelfvoorzienend is. De groengevel vormt een bijzonder uitzicht in het industriepark te Wijnegem. Deze verticale tuin zorgt voor een unieke uitstraling, en voor de absorptie van CO2 en fijn stof.

Voor dit complexe project nam Orfit Limburgs bouwbedrijf Mathieu Gijbels onder de arm als expert in BEN-industriebouw. “Samen met Mathieu Gijbels en BuroB Architectuur realiseerden we dankzij de bouwteamsamenwerking onze bouwdroom in een recordtempo. Op een jaar tijd was dit mooie en gezonde gebouw instapklaar. Het is daarenboven niet zomaar een industriebouw. Het gebouw en zijn inrichting vertellen het verhaal dat overeenkomt met onze activiteiten. Orfit Industries levert namelijk diensten die ver overheen de grenzen gaan van louter het medisch hulpmiddel. We begeleiden, ondersteunen en inspireren de medische professionals die onze producten gebruiken. Het gebouw en zijn faciliteiten zijn daarnaar ingericht.” aldus Christine Cuypers van Orfit die het bouwproject mee van A tot Z begeleidde. 

“Zo biedt het gelijkvloers ruimte aan een bezoekerscentrum dat kan worden omgevormd tot een auditorium of workshopruimte. Daarnaast is er een demonstratiecentrum waar klanten onze radiotherapieproducten eigenhandig kunnen ervaren. Audiovisuele voorzieningen maken het mogelijk om ook vanop afstand opleidingen te geven aan ziekenhuizen en distributeurs waar ook ter wereld. Dit is belangrijk, want zo kunnen al onze gebruikers het maximale uit het product halen. De bovenste verdieping van het nieuwe gebouw biedt comfortabele werkruimten en ontmoetings- en ontspanningsruimten. De Energy Bar, een moderne kantine, ademt rust en tegelijkertijd energie. Op deze plek kan men ontspannen, nieuwe energie opdoen en vooral samenkomen. De nieuwe kantoren huisvesten een deel van het Onderzoek- en Ontwikkelingsteam, Product Management, Marketing en IT.” sluit Christine Cuypers af. Er zal de komende tijd niet stilgezeten worden. Want na het nieuwe gebouw, wordt ook het reeds bestaande gebouw binnenkort onder handen genomen.

David Leroy
Commercieel directeur
0032 89 819 100