Kennis

Uw energieverbruik doen dalen met renovatie?
Uw energieverbruik doen dalen met renovatie?

Plannen voor een energiezuinig project? Dan is de eerste vraag vaak: bouwen of renoveren? Renoveren heeft doorgaans de bijklank van ‘moeilijk’ te zijn en dan is er de bedenking: “Is het niet veel eenvoudiger om alles gewoon plat te gooien en van nul te beginnen?” Soms is dat inderdaad de beste oplossing. Maar vaak kunt u met enkele gerichte ingrepen het energieverbruik van uw bestaande bedrijfsgebouw ook flink naar beneden halen.

gopa_6.jpg

 

Een goed voorbeeld? Ons eigen bedrijfsgebouw

Mathieu Gijbels realiseert op vraag van klanten energie-efficiënte gebouwen, dus is het niet meer dan logisch dat we zelf ook bewust omgaan met energie. Daarom besloten we een paar jaar geleden om, samen met het studiebureau Encon uit Genk, onze productiesites in Ellikom en Opglabbeek aan te pakken. Hun analyse had een onverwachte conclusie: de grootste energiebesparing zouden we realiseren door veranderingen door te voeren aan de verlichting. U leest het goed: de verlichting!

 

Meer licht en minder energieverbruik dankzij relighting

In grote ruimtes waar een hoge lichtsterkte vereist is om te werken, kan de bijdrage van de verlichting aan het elektriciteitsverbruik verrassend hoog oplopen. Het relighting-programma dat we ontwikkelden met Encon beloofde dan ook spectaculaire besparingen. Onze staal- en aluminiumateliers, plooihal en magazijnen kregen allemaal nieuwe lichtarmaturen met een hoge reflectiecoëfficiënt en elektronische sturing. Die armaturen zijn voorzien van superefficiënte ecolampen. Alles wordt geschakeld door een nieuw besturingssysteem met daglichtsensoren en aanwezigheidsdetectie. Het gaat dus om eenvoudige ingrepen zonder grote breekwerken en met minimale hinder voor de normale activiteiten in de ateliers.

Het resultaat? De nametingen tonen aan dat we tot 70% minder energie verbruiken voor verlichting dan voordien. Dat betekent een besparing van zo’n 228.000 kWh per jaar. Onze investering was dan ook terugverdiend op nog geen 3 jaar tijd. Bovendien beschikken we nu over een lichtsterkte van 250 lux op de werkplekken, tegenover 170 lux voor de relighting. En als kers op de taart werden we voor onze inspanningen beloond met de GreenLight Award 2013 door de Europese Commissie.

Natuurlijk is elk renovatieproject verschillend. Toch is het altijd de moeite waard om ook te denken aan schijnbaar kleine, simpele ingrepen wanneer u de energie-efficiëntie van uw gebouw wilt verbeteren. Een grote besparing kan in een klein hoekje zitten!


 

Bouw- of renovatieplannen?

Leg ze in de handen van De Voordenkers!

Contacteer ons

 


 

Wat is het belang van een dakonderhoud?
Wat is het belang van een dakonderhoud?

Wanneer u uw dak op regelmatige basis laat onderhouden gaat u de levensduur van uw dak met zeker 10 jaar verlengen.  Afgezien van storm of zware weersomstandigheden, is achterstallig onderhoud één van de grootste oorzaken van schade aan uw dak. Vuil en bladeren verstoppen de afvoerbuizen waardoor het regenwater moeilijk of helemaal niet weg kan. Met een inspectie voor en/of na de winter kan de je de meeste problemen voorkomen. 

Voordelen van BIM bij renovatieprojecten?
Voordelen van BIM bij renovatieprojecten?

Wat betekent BIM?

BIM staat voor Bouw Informatie Model of Virtueel Bouwen. Daarbij wordt het volledige bouwproces opgehangen aan een 3D-computermodel. Bij de voorbereiding van uw renovatieproject worden alle bestaande gebouwen en situaties nauwkeurig opgemeten en in de computer ingevoerd. Het computermodel wordt nadien aangevuld met de te slopen onderdelen en de uit te voeren werken. Zo krijgen we een duidelijk zicht op de soms complexe situaties.

Wat zijn de voordelen van BIM bij renovatie?

Verbouwingen in stedelijk gebied zijn zeker niet altijd evident. Een grondige voorbereiding is absoluut noodzakelijk. Kunnen we met al het materiaal terecht op de werf? Is er ruimte voor kranen of hoogtewerkers? Dankzij BIM kunnen we al voor de start van de eigenlijke werf een juiste inschatting maken van al deze aspecten en mogelijke alternatieven voorzien.

Bovendien krijgt u dankzij het 3D-model als bouwheer een goed idee van hoe uw nieuwe project er zal uitzien. Minstens even belangrijk is dat u kunt inschatten wat de impact van de renovatie is. Wat wordt er gesloopt? Kan uw bedrijf operationeel blijven tijdens de werken? Waar kunt u de huidige stock opslaan? Wanneer kunnen bepaalde delen al in gebruik genomen worden? Al deze en andere vragen kunnen sneller en eenvoudiger beantwoord worden dankzij BIM.

Wat is inbegrepen in het dakonderhoud?
Wat is inbegrepen in het dakonderhoud?

In het jaarlijks dakonderhoud uitgevoerd door onze ervaren en bekwame Service techniekers, kan u rekenen dat volgende punten worden afgevinkt:

  • Reinigen van dakoppervlak +afvoer van vuil
  • Reiniging van de aflopen voor regenwater
  • Volledig nazicht van zichtbare dichtingswerken
  • Uitvoeren van kleine onderhoudsherstellingen
  • Nazicht en dichtvoegen van de slabben

Na afloop van elk dakonderhoud, ontvangt u een uitgebreid rapport en checklist van onze Service & Onderhoud afdeling. Zo blijft u zelf ook steeds op de hoogte van de uitgevoerde werken, de eventuele aandachtspunten en de algemene staat van uw dak.

Hoe brandveilig renoveren?
Hoe brandveilig renoveren?

Het boeiende aan een renovatie voor Mathieu Gijbels? Hoe complexer, hoe liever. Vergt een opdracht overleg, teamwork en knowhow? Dan komt onze meerwaarde als adviespartner goed van pas en leven onze medewerkers zich graag voor u uit. De brandveiligheid verliezen we tijdens de verbouwingen nooit uit het oog.

Een brand valt jammer genoeg nooit volledig uit te sluiten, maar we kunnen het risico wel verkleinen. En wat minstens even belangrijk is: we nemen voorzorgmaatregelen zodat een eventuele brand geen al te rampzalige gevolgen heeft voor uw bedrijf.

Enkele richtlijnen met betrekking tot brandveiligheid

Brandveiligheid is een heel complex gegeven. Het komt er dus op aan om u goed te laten adviseren en te begeleiden. Bij Mathieu Gijbels hebben we specialisten in huis die u deskundig kunnen verder helpen. Hierbij alvast enkele tips:

  • Probeer een brand sowieso altijd te voorkomen (denk aan de branddriehoek en zorg ervoor dat de 3 elementen van de driehoek niet tegelijk kunnen voorkomen). Ontstaat er toch brand, probeer de schade dan te beperken met actieve en passieve maatregelen zoals RWA, sprinklers, compartimentering, enz. Met efficiënte compartimentering zorgt u er bv. voor dat de brand gedurende een bepaalde tijd binnen een afgebakende zone blijft en de brandweer de kans heeft om erger te voorkomen. Er zijn voldoende materialen op de markt om dit te realiseren.
  • Denk op tijd na over brandveiligheid, liefst al vanaf de eerste ontwerpen. Hoe sneller we dit integreren in het bouwproces, hoe eleganter, efficiënter en goedkoper de brandwerende maatregelen zijn. Dat is bij renovaties nog meer het geval dan bij nieuwbouw. Eigenaardig genoeg bestaat er voor renovaties in feite nog geen wetgeving inzake brandveiligheid. Het is dus louter aan de brandweer om de regels te bepalen.
  • En last but not least: voorzie een degelijke brandpolis op maat van uw bedrijf. Zorg er zeker ook voor dat cruciale bedrijfsgegevens niet op 1 enkele plaats opgeslagen zijn. Zo vermijdt u dat ze definitief verloren gaan als er bv. een brand optreedt in het serverlokaal.
Er staan waterplassen op mijn plat dak, wat nu?
Er staan waterplassen op mijn plat dak, wat nu?

Een plat dak wordt altijd met een lichte hellingsgraad geplaatst zodat het water makkelijk kan aflopen.  Maar het is ook mogelijk dat er hier of daar een klein plasje water blijft staan door een zeer kleine afwijking.  Dit vormt echter geen probleem voor uw dak. Wist u dat een nat dakoppervlak zelfs een langere levensduur heeft omdat de UV-stralen niet aan de oppervlakte kunnen? Als u vragen heeft aangaande waterplassen op uw dak of u twijfelt, aarzel niet om onze Service & Onderhoud afdeling te contacteren.

Hoe werken we in bouwteam bij nieuwbouw?
Hoe werken we in bouwteam bij nieuwbouw?

De beste resultaten behalen zowel voor als tijdens de werken? Dat kan enkel wanneer de wensen en ideeën van de bouwheer, architect en aannemer samengebracht worden in een bouwteam. De architect vertaalt uw bouwdroom naar een ontwerpconcept. Wij vertalen uw bouwdromen naar een uitvoerbaar en bereikbaar project. Samen met uw architect gaan we op zoek naar oplossingen en materialen die geheel conform uw budget en wensen zijn.

postiaux_brecht_02.jpg

Toegevoegde waarde

Elke partij van het bouwteam brengt zijn specifieke kennis en visie in het team. Op die manier kunnen we de invloed van bepaalde beslissingen tijdig inschatten en indien nodig bijsturen. Door u als bouwheer nauw te betrekken bij het bouwteam behoudt u het overzicht en worden onaangename verrassingen tot een absoluut minimum beperkt.

 

Uw bouwteam staat paraat

Tijdens uw bouwproject kunt u rekenen op een uitgebreide ploeg van experts. Uw eerste aanspreekpunt bij Mathieu Gijbels is de bouwadviseur: hij adviseert, ondersteunt en begeleidt u tijdens het gehele traject. Hij wordt hierbij ondersteund door een projectvoorbereider, een calculator en een ingenieur. Tijdens de uitvoering zal onze projectleider u op de hoogte houden van de werken.


 

Bouw- of renovatieplannen?
Leg ze in de handen van De Voordenkers!

CONTACTEER ONS

Waarom moet ik mijn dak sneeuwvrij maken?
Waarom moet ik mijn dak sneeuwvrij maken?

Een sneeuwtapijt vormt een extra gewicht op het dak. Zo zorgt 1 m2 sneeuw van 10 cm dik algauw voor 20 kg extra gewicht. Sneeuw die langer blijft liggen, begint samen te drukken en vormt een ijslaag die nog zwaarder weegt (5 cm ijs weegt circa 50 kg). Bovendien is een sneeuwlaag zelden gelijk verdeeld door de wind: in de hoeken, op luifels, tegen de dakrand, enz. ligt vaak een sneeuwlaag van 40 cm of meer! Te veel sneeuw op uw dak zorgt voor instortingsgevaar. Geraken de afvoeren verstopt, dan zorgt dit voor stagnatie van het water door smeltende sneeuw en blijft het extra gewicht aanwezig. Bij vrieskou zorgt dit terug voor ijsvorming.
Ook zonnepanelen worden best sneeuwvrij gemaakt: als ze bedekt zijn met een laag sneeuw, daalt het rendement aanzienlijk. De sneeuw die van de zonnepanelen afglijdt, zorgt dan weer voor een dikkere laag sneeuw en meer gewicht op het dak.

Welk bouwmateriaal kiest u voor uw gevelafwerking?
Welk bouwmateriaal kiest u voor uw gevelafwerking?

Belgen hebben een baksteen in de maag. En dat vinden wij bij Mathieu Gijbels prima. Om uw bouwdromen te realiseren, hoeven we echter niet altijd onze toevlucht te nemen tot de Vlaamse klei. Ontdek hier wat andere materialen kunnen betekenen voor uw gebouw!

Beton

Bent u niet alleen fan van de strakke look, maar ook prijsbewust? Dan is beton een prima optie. Deze klassieker in de industriële bouw wordt steeds weer vernieuwd door producenten. Hierdoor scoren de meest moderne varianten enorm hoog op vlak van waterdoorlaatbaarheid, dampdiffusie en weerstand tegen bevuiliging. Zo kunt u het onderhoud tot een minimum beperken. Bovendien zijn de stenen zo maatvast dat u veel minder tijd en geld in metselwerk hoeft te investeren.

Is beton saai? Verre van! Omdat beton een artificieel materiaal is en dus niet gewonnen hoeft te worden, kunt u het in alle maten en vormen laten maken zodat uw gevel perfect bij de rest van het gebouw past. Van traditioneel en praktisch grijs over aardekleuren tot glinsterende pastels. Beton doet wat ú wilt. 

Hout

Hout is een uitstekend materiaal voor ondernemers die dromen van een gebouw dat er zowel natuurlijk als stijlvol uitziet. Net als beton kan hout veel verschillende vormen aannemen. Gaat u voor clean? Dan kiest u best voor grote platen. Toch op zoek naar een opvallend designelement? Dan zijn – verticale of horizontale – latjes perfect. Wij begeleiden u in de keuze van een duurzame en vormstabiele houtsoort. Omdat hout onderhevig is aan weersomstandigheden vergt een gevel uit dit materiaal wel heel wat onderhoud. Maar dan straalt uw gevel wel de moderniteit en creativiteit van uw bedrijf uit. 

Is er een houtpaneel of -lat beschadigd? Dan is het goed om te weten dat u enkel dat éne element kunt vervangen zonder dat er aan de rest van de gevel geraakt wordt. Dat levert u een grote tijds- en geldwinst op.

Metaal

Metaal associëren we meestal met dakgoten. Ook van metalen gevelbekleding valt echter een staalhard argument te maken. Zelfs bij lage temperaturen zijn stoffen als koper, zink en inox makkelijk plooibaar. Daarom is metaal ideaal voor ongewone vormen, afgeronde gevels en designelementen. Bovendien kan het op verschillende manieren aan de buitenmuur bevestigd worden. Staande naden zijn praktisch en geven een industrieel karakter, terwijl mozaïekcassettes het ontwerp naar een hoger niveau tillen. Koper heeft van zichzelf een rijke, warme kleur, maar ook inox en zink kunnen bewerkt worden om uw gevel nog meer te doen stralen. 

Eens metalen gevelbekleding geplaatst is, vergt het trouwens weinig onderhoud. Omdat het meestal tot 80% uit gerecycleerd materiaal bestaat, doet u er het milieu ook een plezier mee. 

Vezelcement

Een renovatie is een uitgelezen kans om naast het uiterlijk van uw gevel ook de isolatie onder handen te nemen. Wilt u geen onnodige centimeters aan de gevel toevoegen, dan zijn platen uit vezelcement een perfecte oplossing. Ze zijn zo dun dat ze ruimte laten voor een extra laag isolatiemateriaal en veelzijdig genoeg om op eender welk gebouw te passen. Ideaal om uw kantoren of loodsen er snel net en professioneel te doen uitzien. 

Sandwichpanelen

Sandwichpanelen hebben hun naam niet gestolen. Ze bestaan uit metalen platen die een paneel isolerend materiaal insluiten of ‘sandwichen’. In de industriebouw wordt dit materiaal vaak gekozen en met reden. De panelen zijn de perfecte isolering tegen de warmte en het geluid die kunnen vrijkomen bij industriële activiteiten. Bovendien beperken de opties zich al lang niet meer tot basic grijs. Met sandwichpanelen kan uw gebouw de kleuren van uw logo aannemen of kunt u een eigen motief creëren. 

Groengevel

Een groengevel is enkel weggelegd voor milieubewuste durvers. Zulke muren, opgebouwd uit flexipanels waarop planten kunnen groeien, geven uw gebouw niet alleen een unieke uitstraling. Ze slorpen ook regenwater, CO2 en fijn stof op en stimuleren biodiversiteit. Bovendien hebben ze veel isolerende kwaliteiten, zowel voor warmte als geluid. Gaat u voor groen?

Waarom is het belangrijk om mijn automatische schuifdeur te onderhouden?
Waarom is het belangrijk om mijn automatische schuifdeur te onderhouden?

Het is aangeraden om regelmatig een nazicht van of onderhoud aan uw automatische schuifdeur te laten uitvoeren. Door een regelmatig onderhoud aan de slijtdelen van de schuifdeur uit te voeren, verlengt u de levensduur en voorkomt u zo noodsituaties.

Waarom uw daken of zonnepanelen sneeuwvrij maken?
Waarom uw daken of zonnepanelen sneeuwvrij maken?

Een sneeuwtapijt vormt een extra gewicht op het dak. Zo zorgt 1 m2 sneeuw van 10 cm dik algauw voor 20 kg extra gewicht. Sneeuw die langer blijft liggen, begint samen te drukken en vormt een ijslaag die nog zwaarder weegt (5 cm ijs weegt circa 50 kg). Bovendien is een sneeuwlaag zelden gelijk verdeeld door de wind: in de hoeken, op luifels, tegen de dakrand, enz. ligt vaak een sneeuwlaag van 40 cm of meer!

Te veel sneeuw op uw dak zorgt voor instortingsgevaar. Geraken de afvoeren verstopt, dan zorgt dit voor stagnatie van het water door smeltende sneeuw en blijft het extra gewicht aanwezig. Bij vrieskou zorgt dit terug voor ijsvorming. 

Ook zonnepanelen worden best sneeuwvrij gemaakt: als ze bedekt zijn met een laag sneeuw, daalt het rendement aanzienlijk. De sneeuw die van de zonnepanelen afglijdt, zorgt dan weer voor een dikkere laag sneeuw en meer gewicht op het dak.

Waarvoor staan wij in?

  • Wij ruimen preventief sneeuw om instorting van uw dak te voorkomen (bv. vanaf 10 à 15 cm sneeuw). Binnen de 48 uur na uw aanvraag kunnen we al aan de slag gaan.
  • Wij voeren dringende interventies uit wanneer de druk op het dak al erg hoog is. Onze medewerkers staan continu paraat en kunnen dus snel ter plaatse zijn.
  • We maken het dak in stroken vrij zodat ook smeltwater kan weglopen.
  • We maken tapstukken sneeuwvrij.

Veiligheid

Als VCA-gecertificeerd bedrijf is veiligheid een topprioriteit voor ons. Daarom werken onze ploegen altijd volgens de meest strikte veiligheidsvoorschriften en gebruiken ze een hoogtewerker om moeilijk bereikbare plaatsen sneeuwvrij te maken. Ook voor u is veiligheid van belang: laat u het dak van uw gebouw sneeuwruimen, dan toont u dat u bekommerd bent om de veiligheid van uw medewerkers en klanten. Zo geeft u hen een veilig gevoel.

Wat is het belang van een gevelreiniging?
Wat is het belang van een gevelreiniging?

De buitenzijde van uw bedrijfspand wordt voortdurend blootgesteld aan allerhande weersinvloeden die uw gevel kunnen aantasten en vervuilen. (Zure) regen, beplanting, uitlaatgassen en andere soorten atmosferische vervuiling tasten de gevel dagelijks aan. Daarom is het aangeraden om uw gevel op regelmatige basis te (laten) reinigen.. Uw pand zal er goed blijven uitzien.

Waarom is een schadebestek nodig?
Waarom is een schadebestek nodig?

Schade door bijv. een ongeval, natuurfenomeen of inbraak zorgt voor ongemak, ongerustheid , werk- en toegangsbelemmering, enz.

Verzekeringsmaatschappijen eisen een correcte opname van de schade en betalen enkel de schade uit die vooraf vastgesteld is. Het is dus belangrijk dat het schadebestek volledig en correct opgemaakt wordt. 

Wij zorgen voor:

  • Voorlopige herstelling om gevolgschade zo veel mogelijk te beperken of zelfs uit te sluiten.
  • Opname van de schade voor bestek
  • Volledige offerte voor verzekering voor definitieve herstelling
Welk product mag ik gebruiken bij gevelreiniging?
Welk product mag ik gebruiken bij gevelreiniging?

Voor het reinigen van uw gevel kan u best een neutrale, niet krassende zeep gebruiken (PH tussen 6 en 8, bijv. autoshampoo), water en een zachte spons/doek.

Welke typen renovatieprojecten zijn er?
Welke typen renovatieprojecten zijn er?

Elke renovatie vergt een aanpak op maat. Mathieu Gijbels vertaalt uw bouwdromen graag naar een uitvoerbaar en realiseerbaar project, volledig volgens uw behoeften. Sommige projecten vragen immers om een diepgaande renovatie waarbij het gebouw volledig gestript wordt. Bij andere gebouwen volstaat dan weer een gevelrenovatie. Daarom onderscheiden we verschillende types van renovatieprojecten:

Gevelrenovatie
Optopping
Interne verbouwing
Totale make-over                                               

Kleine renovatiewerken

Ook voor kleine renovatie- of aanpassingswerken aan uw gebouw kunt u bij ons terecht. Een nieuw inkomportaal, een herindeling van een kantoor, een likje verf, … kunnen soms al wonderen doen. Onze afdeling ‘kleine renovaties’ voert al deze werken snel en efficiënt voor u uit.